Een aantal sterrenkundigen heeft besloten om de vereniging "Sleutels tot het Heelal" op te richten. Deze vereniging heeft als doel om de onderzoekscultuur te brengen naar plaatsen die de gebruikelijke communicatiekanalen slechts zelden bereiken: strafinstellingen, ziekenhuizen, rusthuizen,... Wij zijn professionele onderzoekers met een engagement om onze kennis te delen met een breed publiek en met voldoende ervaring in het spreken tot een publiek van niet-specialisten en van alle leeftijden. De eerste activiteiten van "Sleutels tot het Heelal", georganiseerd in Brusselse gevangenissen, rusthuizen en ziekenhuizen, waren een waar succes en moedigen ons aan om onze activiteiten verder te zetten over het hele land.

Dat zo'n initiatief opgezet is door sterrenkundigen is geen toeval. De sterrenkunde bevindt zich in het centrum van de wetenschap van het heelal en roept heel wat existentiële vragen op. De interesse die sterrenkunde oproept bij het brede publiek toont aan dat ze een grote emotionele lading draagt. Dit heeft ons overtuigd dat sterrenkunde die personen tot wie we ons willen richten kan helpen om zich buiten hun vaak moeilijke context te begeven.

"Sleutels tot het Heelal" biedt vrijwillig voordrachten aan, toegankelijk voor iedereen, over verschillende thema's rond de wetenschappen van het heelal (meteorieten, het leven van sterren, de Melkweg en andere melkwegstelsels, zwarte gaten, de leeftijd van het heelal, de Oerknal...). In de toekomst willen we ons aanbod uitbreiden naar onderwerpen gelinkt aan de wetenschappen van de aarde, het milieu en het leven.

Bent u verantwoordelijk voor een instelling zoals een gevangenis, een ziekenhuis, een rusthuis, een opvangtehuis voor mindervaliden of een vluchtelingencentrum, of maakt u deel uit van een organisatie die in zo'n instellingen culturele activiteiten organiseert ? Dan zouden wij graag uw interesse, vragen en noden kennen en er een antwoord op bieden in de mate van onze mogelijkheden en op de manier die het beste aansluit bij de mensen die in uw instelling verblijven.


Sterren schitteren voor iedereen: Kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen krijgen de kans de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Initiatief ism KNVWS en VVS. Sterren schitteren voor iedereenSleutels tot het Heelal

http://www.astro.ulb.ac.be/~cplu/